Положението с морала на нашия тодор живковски „духовен елит“, вкопчал се с костеливи ръце в благинките на властта

Ангел ГрънчаровПрочетох една статия – Хората на духа и неговата уютна бутилка – тезите на която заслужават да бъде подкрепени. Авторът И.Инджев описва тържество-банкет по повод на 80-год. юбилей на Антон Дончев; там, естествено, „доминират лицата Първанов, Стефан Данаилов, Андрей Пантев, Иван Гранитски – водещи фигури в модерното ляво препъване на България“ – както се изразява Иво Инджев; но ето оня момент, който лично на мен ми се видя най-съществен:

В крайна сметка пострада България, а не виновниците за подклажданата носталгия към миналото, сред които главната роля играят законодателите на “духа навремето” от президентските софри и “мероприятия”. Те са си академици, депутати, издатели…

От тях се очакваше да бъдат водачи към новото и докато политиците наденаха поне привидно маската на демократи, защитниците на “светлото минало” в духовната сфера не си направиха този труд. На тях никой не търси сметка и те щастливо и несменяемо си пребивават на “духовния връх” – такъв, какъвто си го представят и са свикнали да обитават в трогателна симбиоза с техните производни в политиката, за което заслужено си получават парсата: раздават, предлагат, получават ордени и облаги без да се свенят да консумират тази награда за добре свършената работа по връщането на духа в бутилката, от която уж трябваше да го прогонват (ако бяха истински независими и критични към миналото интелектуалци, способни на развитие и преоценка на онова, на което с слугували, колкото и да боли).

И още важни моменти могат да се прочетат там, което ви съветвам да сторите – ако вече не сте го сторили. Аз пък, по своя си безнадежден обичай да предизвикам нещо като „блогърско цунами“ по темата, написах там следния коментарец:

Много вярна и изчерпателна статия. Описан е твърде релефно гнусният феномен около поведението на тодорживковите „хора на духа“, набедени за „интелектуален елит“ на многострадалната България. Нищо съществено не може да се добави, казаното е достатъчно.

Прочее, поздравления за автора – за смелостта да говори без усуквания и шикалкавене за отчайващата нравствена ситуация, в която като общество се намираме. Ситуация, за която с малки изключения всички благоразумно мълчат – за да не се изолират от раздаването на благинките и ордените!

Положението с морала на нашия набеден „духовен елит“, вкопчал се с костеливи ръце в благинките на властта илюстрира най-ясно трагичното положение на разпространените в широката природопопулация нрави.

Защото в други общества такива наглеци като Гоце, Гранитски, „академика“-възродител, Левчев и пр. не ги търпят, ами ги перват с опакото на ръката си през мазните от толкова плюскане усти…

About Ангел Грънчаров

Ангел Грънчаров е роден на 28 март 1959 г. в гр. Долна баня, Софийска област. Завършва с пълно отличие средното си образование в гимназията „Неофит Рилски“ в родния си град. През 1979 г. (след отбиване на военна служба в периода 1977-1979 г.) е студент в СУ “Св. Климент Охридски”, Философски факултет. През 1980 г. заминава да продължи образованието си в Русия по специалността философия и през 1983 г. се дипломира в Държавния Университет в Санкт-Петербург. През 1985 г. след конкурс е избран за асистент по философия в Пловдивския университет “П. Хилендарски”, където работи до 1992 г. От 1992 г. завежда създадения от него Център за развитие на личността HUMANUS, в който група философи, психолози и социолози провеждат изследвания върху проблеми, свързани с човека. През 2009 г. с група ентусиасти създава философското списание ИДЕИ, на което е главен редактор. Работи предимно в областта на психологията и философията. От 2006 г. е един от най-активните български блогъри. АВТОР Е НА КНИГИТЕ: Животът на душата: психология (1997, изд. ЛИК; прераб. изд. – 1999 г., изд. ЛИК и 2001 г., изд. A&G); Универсумът на свободата (2001, изд. АНИМА); Изкуството на мисълта: класическа логика (2001, изд. АНИМА); Преследване на времето: изкуството на свободата (2002, изд. ИЗТОК-ЗАПАД); Тайнството на живота (с подзаглавие: Въведение в практическата философия), 2006, изд. Изток-Запад; 490288.jpgИзкуството да се живее: етика на достойнството (1998, изд. A&G); Лаборатория по философия (Книга за опитващите се да разбират) (2002 г., изд. A&G); Еротика и свобода (Практическа психология на пола, секса и любовта), 2007 г., изд. ИЗТОК-ЗАПАД; Българската душа и съдба (Идеи към нашата философия на живота, история и съвременността), 2007 г., изд. ИЗТОК-ЗАПАД; Страстите и бесовете български (Кратка психологическа история на съвременна България), 2008 г., изд. ИЗТОК-ЗАПАД; Изворите на живота (Вечното в класическата и модерната философия), 2009 г., изд. ИЗТОК-ЗАПАД и др. През годините публикува много свои публицистични статии във вестници като “Култура”, “Искра”, “Глас”, “Пловдивски Новини”, “Демокрация”, “Век-21″, “Свобода”, “Про и анти”, “Стандарт”, “Подкрепа”, “Капитал”, “Седем”, “Гласове” и др. ЗА КОНТАКТИ: тел. 032-28-17-28 GSM: 0878269488 e-mail: angeligdb[@]abv.bg Skype: angeligdb

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to Top