science-of-beauty-wrinkles-gude

Науката за красотата: Пълното ръководство за лечение на бръчки

В този епизод на подкаста „Науката за красотата“ говорим за това как да се отървете от бръчки, линии, гънки и гънки. (Налично в Apple Podcasts , Spotify или където и да слушате подкасти.) Този епизод стана възможен от Olay.

Всички продукти, представени в Allure, се избират независимо от нашите редактори. Въпреки това, когато купувате нещо чрез нашите връзки на дребно, ние можем да спечелим комисионна за партньор.

Един от най-често срещаните ръководства, които сме помолени да напишем, е: „Как да се отървем от бръчките“. Без значение от етническа принадлежност, пол или тип кожа, ако имате късмет, ще получите бръчки. И да, имаме предвид късметлия: Нека не забравяме, че остаряването е привилегия. Тези малки гънки по челата и ъглите на очите ни са естествена част от човешкото преживяване и те могат да изплуват на повърхността още в средата на 20-те години.

Така че, независимо дали искате да започнете превантивно или се нуждаете от по-сериозна рутина за изглаждане на съществуващите бръчки, имаме отговори. По време на четвъртия епизод на новия ни подкаст „Науката за красотата , Мишел Лий, главен редактор, и Джени Бейли, изпълнителен директор по красота, задълбочено се впускат в причините, които причиняват бръчките и някои основни научни постижения за тяхното лечение.

Какво представляват бръчките?

Бръчките са линиите и гънките, които се образуват в кожата ви поради различни фактори, като възрастта (и годините на излагане на слънце, които идват с нея) са най-очевидни. С напредването на възрастта кожата ви става по-малко еластична и по-крехка. Намаленото производство на естествени масла изсушава кожата ви и я прави по-набръчкана. Мазнините по лицето ви също започват да намаляват, причинявайки отпусната, увиснала кожа и по-забележими линии.

Бръчките са групирани в две различни категории: динамични и статични. Динамичните бръчки се появяват, когато правите повтарящи се движения на лицето, като усмивка или кривогледство. Те често избледняват веднага след промяната на изражението на лицето ви. „Винаги сравнявам [динамичните бръчки] с лист хартия“, обяснява Мелиса Левин , дерматолог от Ню Йорк. „Ако продължавам да сгъвам хартията отново и отново, гънката ще става все по-дълбока и гънката ще се развие.“ Статичните бръчки , от друга страна, остават на лицето ви през цялото време, независимо от мускулните движения. Те се развиват и влошават поради външни фактори (повече за това по-нататък!). С напредването на възрастта динамичните бръчки стават статични, оставяйки ви трайни линии на изразяване.

Какво причинява бръчките?

Прекаленото излагане на слънце, години пушене и броят на рождените дни след вас са най-честите причини за бръчки. Тези фактори допринасят за изтъняване на епидермиса, загуба на еластичност и крехкост на кожата, които причиняват гънки на кожата.

Въпреки че не може да контролира хода на времето, можете да имате контрол над излагане на ултравиолетови лъчи и тютюнопушене. Без слънцезащитен крем излагането на ултравиолетови лъчи от слънцето разгражда съединителната тъкан (колаген и еластинови влакна), които лежат в по-дълбоките слоеве на кожата. Това разпадане причинява преждевременно увисване и набръчкване на кожата. Също така, проучвания са установили, че рискът от умерени до тежки бръчки при пушачи през целия живот е бил повече от два пъти по-висок от този при пушачите, които са пушили за по-кратък период от време.

Изводът: Не пушете. И носете SPF всеки. Единична. Ден. Тези прости промени в начина на живот ще направят чудеса за предотвратяване на преждевременно стареене на кожата.

Къде обикновено се образуват бръчките?

Докато бръчките могат да се появят навсякъде по тялото ви, най-често срещаните зони са по лицето, където имате 42 отделни мускула и – за да не забравим – лесно могат да станат жертва на излагане на слънце.

Врани-крака

Проучване установи, че 84% от жените забелязват пачи крак около очите като първи признаци на стареене. Причината: Кожата около очите е най-тънката по тялото. В района няма толкова много колаген и еластин, за да започнете, така че след като започнете да придобивате увреждания от слънцето, това е едно от първите места по лицето, които се набръчкват.

Въпреки това, пачи крак не са всички лоши. Повече от всяка друга бръчка, пачи крак около очите са изразителни, което ги прави важна характеристика. По време на нашия епизод, Джени посочва, че пачи крак са особено важни сега, по време на пандемията, тъй като всички ние носим маски, които покриват долната половина на лицето ни. Никой не може да ни види да се усмихваме или да се намръщваме, така че очите ни са единственото средство за предаване на емоциите ни по лицето.

Плюс това, пачи крак са изразителните линии, свързани с радостта, докато други линии, като тези между веждите, са свързани с намръщени вежди. И вероятно защото хората реагират положително на някой, който изглежда щастлив, проучвания на снимки от годишника, снимки на политици и снимки на профили за запознанства показват, че дълбоките пачи крак са добри предсказатели за по-ниски нива на разводи, победи в изборите и колко богати хора ви мислят, съответно. „Някои бръчки подчертават искреността“, казва Левин. „И мисля, че пачи крак … [покажи] истински израз.“

„Единадесетте“ AKA, Glabellar Lines

„Единадесетте“ са двете вертикални линии, които се образуват между веждите ви. Те изглеждат точно като броя и обикновено се причиняват от многократно набраздяване на веждите, което ги прави отличен пример за динамични бръчки.

Смейте се линии

Те могат да бъдат наречени линии на смях, но няма вероятност да получите изразени назолабиални гънки – гънките, които се простират от носа до външните ъгли на устата – само от движение на мускулите. Те обикновено се причиняват от увисване на кожата и загуба на подкожни мазнини с напредване на възрастта.

Челни линии

Бръчките на челото са хоризонталните линии по челото, често причинени от повдигане на веждите многократно. Някои хора имат повече или по-дълбоко поставени линии на челото, отколкото други поради комбинация от генетика и избор на начин на живот като отказване от слънцезащитни продукти.

Как да се отървем от бръчките с … Продукти за дома

Добра новина: Появата на бръчки може да се подобри с течение на времето. Докато по-тежките бръчки обикновено не могат да бъдат напълно обърнати, външният им вид може да бъде намален – ако използвате тези мощни продукти, т.е.

Ретиноиди

Ретиноидите, златният стандарт за намаляване на бръчките, са производни на витамин А, които стимулират клетъчния оборот и стимулират производството на колаген, като по този начин намаляват появата на бръчки. Ретиноидите е общ термин за всички такива производни, включително ретинол, който можете да намерите в продуктите, които се продават без рецепта, и Retin-A, който се предлага по лекарско предписание.

В допълнение към възможностите за намаляване на бръчките, ретиноидите могат да омекотяват кожата, да изравняват текстурата и да избледняват тъмните петна . Но с голяма потентност идва рискът от раздразнение. За да избегнете зачервяване и лющене (признаци, че активната форма на ретинол, съединение, наречено ретиноева киселина, работи за производството на повече колаген), започнете да използвате ретиноид два пъти седмично и го следвайте веднага с овлажнител. След няколко седмици увеличете употребата си до три пъти седмично.

И тъй като ретиноидите могат да ви направят по-чувствителни към UV лъчите, експертите препоръчват да се използва само през нощта, когато не сте изложени на слънце. Ако го използвате сутрин, не забравяйте да бъдете особено бдителни при повторно нанасяне на слънцезащитни продукти. Тъй като така или иначе вече го носите … нали?

Антиоксиданти

Антиоксидантите – витамин С , ниацинамид или ресвератрол – работят за неутрализиране на свободните радикали, които причиняват увреждане на нашите кожни клетки и следователно причиняват бръчки и стимулират производството на колаген. За да получите най-голяма защита, почистете кожата, нанесете веднага опакован с антиоксидант серум и след това изчакайте пет минути, преди да сложите слънцезащитния крем. Това ще ви попречи да разреждате формулата.

Слънцезащитен крем

Както вече подчертахме (както по-горе, така и за повече от 30 минути направо в епизод първи!), UV лъчите са една от най-големите причини за преждевременни бръчки, така че слънцезащитният крем е основната тайна за поддържане на младежки тен. Защитата на кожата ви от ултравиолетовите лъчи ще ви помогне да предотвратите образуването на нови бръчки, както и да забавите влошаването на съществуващите на лицето ви. Носете го ежедневно. Без оправдания.

Алфа хидрокси киселини

Алфа хидрокси киселините (AHA), които включват гликолова , лимонена и млечна киселина, увеличават клетъчния оборот и стартират производството на колаген, което намалява появата на бръчки и фини линии с течение на времето. AHA могат да бъдат намерени в по-ниски концентрации в препарати за почистване без рецепта и пилинг у дома или в по-високи концентрации под формата на химически пилинг, прилагани от дерматолог. Гликоловата киселина има най-малките молекули от всички AHA, така че лесно може да проникне в кожата. Но тъй като е в състояние да проникне толкова добре, има по-голяма вероятност от дразнене и тези с чувствителна кожа може да поискат вместо това да изберат по-мека млечна или лимонена киселина.

Как да се отървете от бръчките с … Вътрешни процедури

Има много любопитство – и нека си признаем, дезинформация – за най-добрите процедури в офиса за намаляване на бръчките. Тези изпитани методи са сред най-популярните, но се консултирайте с дерматолог, за да определите кое е най-доброто за вас.

Невротоксини

Идеята за инжекция може да ви направи пауза, но тази силно разредена форма на ботулинов токсин наистина действа и се счита за безопасна, когато се изпълнява правилно. Невротоксините като Botox , Xeomin и Jeuveau временно спират мускулните контракции, отговорни за динамичните бръчки. „Той отпуска мускулите под кожата, така че спира кожата да се сгъва в тези линии и бръчки“, обяснява Жан Карутерс, очен пластичен хирург във Ванкувър, Канада, който е пионер в козметичното използване на ботулинов токсин. (Чуйте пълния ни епизод за нейната невероятна история.)

Невротоксините са одобрени от FDA за използване в челото, покрай пачи крак и в „единадесетте“, въпреки че те също се използват безопасно „извън етикета“ за изглаждане на линии в други области на тялото, като врата и около устата. Отнема три до седем дни, за да се види пълният ефект и трае до четири месеца в челото и около три месеца в пачи крак.

Но намаляването на бръчките не е единствената полза от ботокс и други невротоксини. „Има ефект и върху мастните жлези в кожата“, потвърждава Carruthers. „Често ще забележите, че хората, лекувани с невромодулатор, имат красива текстура, по-гладка текстура и по-голяма отразяваща способност на кожата си.

Важно е да се отбележи, че има някои рискове от употребата на невротоксини . Има шанс токсинът да се отнесе в мускула, който повдига и понижава горния клепач и го кара да отпада в продължение на няколко седмици или няколко месеца. (Ще се нормализира, след като ефектите изчезнат.) И обикновено има известно възпаление или подуване на мястото на инжектиране до един ден, а понякога и синини и главоболие. (Вижте също 14 продукта, които са най-близкото до ботокс в бутилка .)

Пълнители

А пълнител е всяко меко и гелоподобна субстанция, която може да се инжектира в кожата или отдолу, за да помогне това закръглен нагоре . Филърите често се използват за изглаждане на дълбоки кръгове под очите, повдигане на скулите, обемисти устни и изравняване на носогубните гънки. Постоянните пълнители, като силикон, и полупостоянните (които могат да продължат до пет години) вече не се използват често. Вместо това, филърите с хиалуронова киселина дават резултати, които продължават до две години, са обратими и са предпочитани от много лекари.

dermatologist-levin-lip-fillers-before-and-after

„Пълнителят не трае вечно. Естествено ще се разпадне в тялото ви “, казва Левин, добавяйки, че ензимът, който тялото ни използва, за да разгражда пълнителя, се предлага и под формата на инжекция. Тази инжекция с хиалуронидаза позволява на доставчиците да разтворят пълнителя с хиалуронова киселина, ако пациентът е недоволен от резултатите си. „[Хиалуронидазата] превръща [пълнителя] във вода в рамките на 24 до 48 часа“, потвърждава Левин.

Подобно на невротоксините, пълнителите идват с няколко риска. Най-честият страничен ефект е подуване за ден-два. Възможно е също да получите алергична реакция, кървене, натъртване или инфекция на мястото на инжектиране. Понякога могат да се случат и неравности по повърхността, контурите и стегнатостта на кожата или увреждане на кръвоносните съдове. Въпреки че тези по-сериозни нежелани реакции са редки, напомняне е да отидете при опитен инжектор, сертифициран дерматолог или пластичен хирург за най-добри резултати.

Лазери

Неаблативните лазери за възстановяване са лазери, които загряват по-дълбоките слоеве на дермата, без да увреждат повърхността на кожата и подобряват множество признаци на стареене наведнъж, като използват насочена топлина, за да предизвикат лечебен отговор. Този отговор стимулира производството на колаген, който помага за укрепване на кожата с течение на времето. Лазерите не само водят до намаляване на линиите, но и подобряват външния вид на порите, тъмните петна, текстурата и общия тон на кожата. Единственият недостатък: Някои лазери – особено по-агресивните като Fraxel Dual – ви оставят няколко дни престой (през който може да се справите с трайно зачервяване и лющене). С по-меките лазери, като Clear + Brilliant, кожата обикновено изглежда леко розово след процедурата, но не толкова, че да не можете да се върнете направо на работа.

Ултерапия и Thermage

Ако търсите повече затягащ ефект без игли или лазери, Thermage или Ultherapy може да са за вас. Ултерапията е неинвазивна процедура за стягане на кожата, която използва фокусирана ултразвукова енергия за повдигане на кожата, като внимателно загрява тъканта и стимулира процеса на изграждане на колаген в тялото. Thermage е друго нехирургично лечение за стягане на кожата, но използва радиочестотна енергия вместо ултразвукова енергия за нагряване на тъканите и стимулиране на производството на колаген. И двете лечения могат да доведат до намаляване на появата на бръчки – обикновено месеци по-късно – въпреки че много професионалисти казват, че степента на успех е променлива.

Повдигане на резбата

Лифтовете с резби създават по-драматичен лифт от изцяло неинвазивните опции, без да се подлагате на пълен лифтинг на лицето. Ето как работи: Лекарят пробива дупки в бузите и челото, след което вкарва до 18 пластмасови нишки през кожата, като ги стяга, за да повдигне кожата нагоре. Процедурата, която може да се направи и върху челото или горния клепач, се извършва под местна упойка и обикновено има кратък период на възстановяване.

Докато много хора виждат значително подобрение на външния си вид след процедурата, има някои рискове, свързани с повдигането на конеца. Някои пациенти съобщават за нишки, които проникват през кожата, причиняват инфекция или се отделят вътрешно. Нишките могат да се заразят или да се образуват белези около конеца, което би създало проблем с бъдещия лифтинг на лицето.

Фейслифт

Филърите, невротоксините и лазерите могат да направят чудеса, връщайки часовника назад, но те могат да ни отведат само дотук – и тук идва фейслифтингът. Основната цел на фейслифтинга е да поправи отпуснатостта в долната част на лицето и шията. Когато кожата отслабне и подлежащите й мазнини и мускули започват да се разграждат, резултатът са отпуснати бузи и намалена челюст. Лифтингът на лицето може да коригира тези признаци на стареене, както и леко да намали появата на носогубни гънки.

И има доста престой – минимум около две седмици. Освен това, докато лифтингът на лицето ще подобри отпуснатостта, те няма да се отърват напълно от бръчките, тъй като фейслифтингите не адресират конкретно повърхностните недостатъци.

Любими продукти за намаляване на бръчките на нашите домакини

Текущите любими на Мишел

За закръгляване, Мишел обича SK-II Facial Treatment Essence . „Това е чудесна първа стъпка след прочистването“, казва тя. Мишел също използва очен серум за разлика от околоочния крем, защото е установила, че някои по-тежки формули я карат да се гримира през деня. M-61 Hydraboost Eye Serum е сред любимите й. Също така е започнала да използва крема Augustinus Bader , който съдържа витамин А, антиоксиданти и аминокиселини.

Текущите любими на Джени

„Използвам ретиноид почти всяка вечер“, казва тя. „В миналото съм използвал ретиноиди с рецепта, [но] в момента използвам ретинол без рецепта.“ Джени редува ретинол на Shani Darden и Sobel SkinRx 4,5% ретинол през нощта . Последното, казва тя, е особено мощно, така че тя се грижи да хидратира кожата си съответно.

Долния ред

Привилегия е да имате бръчки: Ако лицето ви беше напълно безлично, не бихте могли да предадете напълно емоциите – много важна част от това да бъдете човек! Но ако искате да намалите появата на гънки, ние сме с вас и има изобилие от домашни продукти и процедури в офиса, които ще свършат работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to Top